Helene Billgren skapar årets julpapper för Gallerian. Sedan 2014 har Gallerians egna julpapper blivit en uppskattad del av julhandel och inslag i Stockholms decembertraditioner. Temat för året är att tillgängliggöra konsten för alla, fast denna gång på rulle. Helene har vänt och vridit på tanken om att konst kan pryda klappar likväl som en vägg. Från och med den 10 december rullas pappret ut i Gallerian så att besökare och stockholmare kan få sina klappar inslagna eller köpa pappret som specialutgåva.

Årligen har intressanta personer med ett unikt uttryck bjudits in att formge ett julpapper som utmanar den traditionella julen. För årets design och konstnärskap står ingen mindre än Helene Billgren.

- Jag vill göra ett julpapper som kan inspirera till eget skapande. När man slår in sina paket i pappret blir då alla olika beroende på vilket utsnitt i pappret man använder. Man väljer alltså själv hur man vill att paketet ska se ut. Pappret är en bild som jag vänt på och gjort mer abstrakt. Jag hoppas man sparar pappret kanske har det till både det ena och det andra, säger Helene Billgren.

Helene har valt att låta pappret vara åt det juliga hållet; rött, brunt, grönt och vitt men med en dragning från klara nyanser till lite smutsigare färger för att naturligt passa in i en urban miljö så som Gallerians.

Temat för pappret väljer skaparen själv och för Helene var det självklart att utgå från konsten. Konst ställs oftast ut på fina gallerier, säljs dyrt på de stora auktionshusen och beundras på utställningar av en liten skara. Helene frågade sig vad som skulle hända om den var gratis, kom på rulle och var tillgänglig för alla i en galleria fylld med myllrande julhandel. Vill man rama in ett julpapper och hänga det på väggen eller slänger man verket i pappersåtervinningen när julen är slut?

- Vi älskar Helenes idé om att Gallerians besökare kan vara med och skapa egna konstverk genom sina julklappar beroende på vilken del av pappret de använder. Samtidigt ville vi släppa konsten fri och göra den tillgänglig för många fler. Något som blir möjligt både genom paketinslagningen och arken som säljs i Gallerian, säger Åsa Bergendorf marknadsansvarig i Gallerian.

Pappret finns gratis i Gallerians bemannade paketinslagning varje dag från och med den 10 december fram till jul. En limiterad specialversion i affischformat, 70x100 cm, säljs till förmån för en välgörenhetsorganisation för 100 kronor per ark.

Alla intäkter går detta år till Greenpeace, den välgörenhetsorganisation som Helene Billgren själv valt som ändamål för sitt papper.

För ytterligare frågor, kontakta:

Cecilia Österholm, AMF Fastigheter
E-post: cecilia.osterholm@amffastigheter.se
Tel: 0046 72-579 75 41

 

Gallerian invigdes den 8 oktober 1976 och var Stockholm citys allra första galleria. Affärsidén var enkel. Butiksutbudet skulle inte vara för exklusivt utan erbjuda något för alla. Det var också efter Gallerians intåg som ”galleria” blev ett allmänt uttryck för inglasade köpcentrum. Idag besöker cirka 50 000 personer Gallerian dagligen. Gallerian ägs och förvaltas av AMF Fastigheter, ett av Sveriges största fastighetsbolag.

Kontakt


Tina Landelius

Presskontakt

tina.landelius@amffastigheter.se

0722 - 35 32 69

Cecilia Åkesson

Centrumchef

cecilia.akesson@amffastigheter.se

0768-94 45 57

Sandra Vannequé

Marknadsansvarig

sandra.vanneque@amffastigheter.se

070 - 270 76 42

Pressjour (utanför ordinarie arbetstid)

press@amffastigheter.se

0738-36 34 50